Az egyesület

Cegléd központjától nyugati irányban a Budai úton haladva a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a Best Western Hotel Aquarell irányában a Cegléd helységnévtáblánál található az öt tóból álló vízrendszer.

1954-ben a működő téglagyár bányagödreiben horgászó emberek – elsősorban a szolnoki Munkás Horgász Egyesületből kivált ceglédiek – közreműködésével alakult meg az ország 307. horgászegyesülete, amely azóta is ezt a nevet tisztelve és viselve szervezi a helyi horgászatot.

A téglagyári termelést és gödörképződést követve először az I. tavon, majd az egész vízfelületen, mind az öt tavon megindult a halgazdálkodás és a szervezett horgászás.

II-es tó

Az 1990-es évek elején kezdeményezték az V-ös tó önálló egyesületként való működését Barátság HE néven.

A 307-es HE 180-200 fős aktív horgásszal működik megalakulásától szinte zavartalanul. Köszönhető ez annak, hogy kitartó vezetői voltak. A tisztelet szavaival kell megemlékezni Horváth Györgyről, Ócsai Istvánról, Vonnák Sándorról, akik igen hosszú időn át vállalták ezt a munkát.

Az Egyesület három működő és egy pihenő tava 18 hektáros vízfelület, melynek kizárólagos tulajdonosa 1996 óta – hála az akkori vezetők ügyes közbenjárásának – a 307-es HE.

Ez hosszú távra biztonságos lehetőséget ad a gazdálkodásra és a horgászásra.

A tavak partrészeit a korábbi tulajdonos értékesítette. Azóta szerény és kevésbé szerény házikók épültek körbe a parton, és sajnos terjeszkedtek befelé a vízfelület rovására. Egyszer talán sikerül pontosan elhatárolni a magántulajdonú parcellákat és az egyesületi tulajdonú vízfelületeket már csak azért is, mert a telkek tulajdonosainak jelentős része nem is horgászegyesületi tag. Ez a tény jócskán akadályozza a létszámbővítést és fejlesztést.

Nagy érdeme az egyesület vezetőinek és tagjainak, hogy a víz jó minőségét sikerült megőrizni, amit a rendszeres vízminőség-vizsgálatok igazolnak – noha a természet szeszélye folytán olykor 100 cm vízszintingadozás is előfordul egyik évről a másikra.

Az évenként telepített kb. 80 mázsa hal – zömében ponty és keszeg – főleg tavasszal és ősszel jó fogási lehetőséget biztosít. A leginkább kitartók és „szorgalmasak” évi több mázsás fogást is regisztrálnak.

Jellemző, hogy minden évben sikerül kapitális példányt is kifogni. Főleg harcsát, pontyot és busát.

1992-t követően az akkor felállt új vezetőség átigazolt a Szolnok központú Közép-Tiszavidéki Horgász Szövetséghez. A döntés helyesnek bizonyult, ez a kapcsolat gyümölcsöző. Jó választékból, jó áron, jó minőségű halat kapunk és jobban tudjuk segíteni a Tiszán és Tisza-környékén horgászó ceglédieket is.

Jó lenne az elmúlt 56 év egyesületi emlékeit megörökíteni az utódok számára, ezért, kérem minél többen adják közre személyes emlékeiket.

Jó horgászást, kellemes pihenést kívánunk minden tagtársnak és ideérkező kedves vendégnek.

Vezetőség

Design & Sitebuild ZINA LEMMIKKI